اطلاعات پایه لهستان

سفارت جمهوری اسلامی ایران - ورشو

 

  

جمهوری پارلمانی

سیستم حکومتی

11نوامبر 1918

سالروز استقلال

000/346/38 نفر 25 درصد زیر 24 سال و 44 درصد بین 25 تا 54

جمعیت

متوسط سن مردان 37 و زنان 41 سال می باشد. رشد جمعیت منفی 01 درصد و نرخ مهاجرت 04 درصد منفی و امید به زندگی 76 سال

اطلاعات جمعیت

 

-       طبق گزارش کمیسیون اروپا میزان بیکاری در سال 2017 به میزان 5.2 در صد بالغ خواهد شد.

-       نرخ بیکاری در ماه سپتامبر سال 2016 بنا به گزارش سازمان کل آمار کشور 3/8 در صد بوده و نسبت به ماه اوت 1/0 در صد کاهش یافته است.  این در حالی است که طبق گزارش کمیسیون اروپا میزان بیکاری در سال 2016 ؛  6.2 در صد اعلام شده است .

-       پایین‌ترین نرخ بیکاری به میزان 1/5 در صد در استان ویلکوپولسکیه (استان پزنان) و بالاترینِ آن در استان مازوری با 7/13 در صد اعلام شده است.

-       در علم آمار، نرخ 1/5 در صد عملاً نشانگر عدم وجود پدیده بیکاری است. از طرفی در استان مازوری سرعت کاهش نرخ بیکاری از همه جای دیگر لهستان بالاتر است. روی هم رفته، 40 در صد کارفرمایان لهستانی با مشکل گزینشی رو به رو شده اند.

-       آخرین آمار نشان می‌دهد بیش از 61 در صد مردم لهستان از شغل و کار شان راضی اند. اما این رقم نسبت به سه سال گذشته کاهش یافته: در سال 2013 بیش از 70 در صد مردم راضی بودند. این در حالی است که وضعیت اشتغال و بازار کار نسبت به چند سال پیش بهبود قابل توجه داشته و هم حقوق بالا رفته و هم کارآفرینی نتایج مثبتی به بار آورده و نرخ بیکاری کاهش یافته است. وضعیت معیشتی مردم نیز روی هم رفته بهبود یافته و 1/80 در صد مردم از سطح زندگی خود راضی هستند. تعداد افرادی که به کمبود پول غذا گرفتار هستند از 3/9 در صد به 4/5 در صد و آنهایی که خرید اتومبیل در وسعشان نیست از 4/12 به 4/8 کاهش یافته است. افراد در معرض قرار گرفتن زیر خط فقر نیز از 4/7 به 5/6 در صد کاهش یافته.

-       بنا به آمار رسمی تعداد بیکاران در لهستان به یک میلیون 650 هزار نفر می رسد اما بنا به تحقیقات تعداد واقعی آنها حدود چهار صد هزار نفر می باشد. میزان بی کاری در سه ماهه چهارم سال 2015 ؛ 9/6 در صد بوده است.

 

نرخ بیکاری و رضایت از شغل

 (ششمین اقتصاد اروپا)- بر اساس گزارش صندوق بین المللی پول رشد اقتصادی لهستان در سالهای 2017-2018؛   3/3 درصد خواهد بود.

   

 

-       رشد تولید ناخالص داخلی یکی از مهم‌ترین شاخص‌های وضعیت و چگونگی حال اقتصاد کشور در سطوح مختلف به شمار می‌رود.

-       در سال 2015 نسبت به سال 2014 محصول ناخالص داخلی لهستان از رشد 6/4 در صد برخوردار بوده و روند افزایشی در همه استان‌ها قابل مشاهده بود.

-       استان‌های پزنان، کراکوف، گداینسک و اشچچین از بالاترین رشد این شاخص برخوردار بودند که استان پزنان با سرعت رشد 1/6 در صد در رأس این رده‌بندی قرار داشته است.

-       پایین‌ترین نرخ رشد محصول ناخالص داخلی یعنی 5/2 در صد در دو استان لوبلین و بیاوه‌استوک ثبت شده است.

-       شاخص مهم دیگر، سهم استان ها در تولید ناخالص داخلی کل کشور استکه از این لحاظ مقام اول با استان ورشو با یک پنجم مجموع تولید ناخالص کشور و مقام دوم و سوم با دو استان وروتسواف با 12 در صد سهم و پزنان با 10 در صد سهم در کل رقم محصول ناخالص داخلی لهستان می باشد.

 

رشد تولید ناخالص داخلی در استان های مختلف لهستان

 329 میلیارد دلار معادل 6/3 درصد ارزش کل تجارت کشورهای اتحادیه اروپا

ارزش تجارت بین المللی

9/96 درصد لهستانی، 1/1  سیلسیان، 2/0 درصد آلمانی، 1/0% اوکراینی و بقیه ملتها

ترکیب قومی

2/87% کاتولیک، 3/1% ارتودوکس، 4/0% پرئتستان،4/0% پروتستان  و بقیه مذاهب

ترکیب مذهبی

255/303 کلیومتر مربع خشکی و 430/8 کلیومتر مربع آبی

وسعت

بلاروس، جمهوری چک، آلمان، لیتوانی، روسیه، اسلواکی و اوکراین

همسایگان

ورشو با جمعیت یک میلیون و هفت صد هزار نفر جمعیت

پایتخت

16 استان

تقیسمات کشوری

ورشو با 1700 میلیون جمعیت، کراکوف با 766 هزار، لودز با 753 هزار، وروسلاو با 632 هزار، پزنان با 567 و گدانسک با 500 هزار

 

 

 

شهرهای بزرگ

آندژه دودا در سال 2020 برای بار دوم به مدت 5 سال رئیس جمهور لهستان شد.

رئیس جمهور

 

 

آقای ماتئوش موراویه‌تسکی

نخست وزیر

وزیر خارجه

معرفی رئیس جمهور  و رای اعتماد پارلمان

شیوه انتخاب نخست وزیر

این کشور دو پارلمانی می باشد. مجلس نمایندگان ( 460 نماینده) و مجلس سنا ( 100 نماینده)

قوه مقننه

کمیسیون انتخاباتی مرکزی رسمی نتیجه انتخابات را اعلام کرد. بنا بر آن قانون و عدالت 58/37 در صد آراء، پلتفرم شهروندی 09/24 در صد آراء، جنبش کوکیز 81/8 در صد آراء، Nowoczesna 6/7 در صد آراء و حزب دهقانان 13/5 در صد آراء را بدست آوردند. همه این احزاب کرسی های مجلس نمایندگان را بدست آوردند در حالی که ائتلاف چپیان متحده با 55/7 در صد آراء، حزب کوروین با 76/4 در صد آراء و حزب با هم با 62/3 در صد آراء وارد پارلمان نشدند. میزان مشارکت 9/50 در صد اعلام شد. گویا قانون و عدالت در همه استان ها بر رقیب اصلی خود پیروز شد. به گفته استاد یاتسک راچیبورسکی جامعه شناس دانشگاه ورشو چنین نتیجه انتخابات تفکیک صحنه سیاسی به قانون و عدالت و سایر احزاب را حفظ کرده است. سایر احزاب به دو گروه تقسیم می شود: مخالفان قانون و عدالت با پلتفرم شهروندی، Nowoczesna و چپیان متحده و گروه دومی که جنبش کوروین و حزب با هم جزو آن محسوب می شوند که مخالف قانون و عدالت نمی باشد. به گفته وی بنظر می آید عقاید سیاسی مردم ثابت می باشد و چندان در ظرف سال ها تغییر نکرده است.

 

 

نتیجه انتخابات سراسری پارلمانی لهستان- اکتبر 2015

51 نماینده از احزاب مختلف معادل 8/6 درصد اتحادیه اروپا

 

 

 

 

پارلمان اروپا

خانم الزبیتا ویتک

رئیس مجلس نمایندگان

آقای توماش گرادزکی

رئیس مجلس سنا

Mr Grzegorz Schetyna, Chairman of the Foreign Affairs Committee of the Sejm

-          از حزب پلتفرم شهروندی ( حزب اپوزیسیون دولت)

-          رئیس کمیته امور خارجی سیم

 

رئیس کمیته امور خارجی سیم

 

Mr Marek Rocki, Chairman of the Foreign and European Union Affairs Committee of the Senate

          از حزب پلتفرم شهروندی( حزب اپوزیسیون دولت)

          رئیس امور خارجی و اتحادیه اروپا در سنا

 

رئیس امور خارجی و اتحادیه اروپا در سنا

آلمان26%- انگلیس 8/6%- جمهوری چک4/6%- فرانسه8/5%- روسیه3/5%- ایتالیا 5/4% و هلند1/4%

شرکای صادراتی

 

217 میلیارد دلار

حجم واردات

 

ماشین آلات و تجهیزات حمل و نقلی 38درصد، کالای تولیدی 21%، مواد شیمیایی14%، سوخت و مواد معدنی و غیره 10%

کالاهای وارداتی

 

آلمان 5/27%، روسیه6/10%، هلند6%، چین7/5%، ایتالیا3/5%، جمهوری چک3/4% و فرانسه2/4 درصد

شرکای وارداتی

 

273 میلیارد یورو

سرمایه گذاری خارجی

 

روابط ایران و لهستان به 540 سل قبل بازمی گردد. پیش از برقراری رابطه سیاسی، کاروان های ایرانیان در مسیر خود به آلمان و فرانسه با بازرگانان لهستانی دادو ستد می کردند. در قرن 18-19 با طولانی شدن دوران اشغال و تجزیه لهستان به دست روسها، پروس و اتریش روابط بازرگانی دو کشور دچار وقفه شد. اما پس از استقلال این کشور در سال 1918 روابط سیاسی و بازرگانی دو کشور مجددا برقرار گردید.

تاریخجه روابط

 

روابط با جمهوری اسلامی ایران

 

 

الف) موضوع آورگان لهستانی:

در خلال جنگ جهانی دوم 1942 حدود 116 هزار لهستانی از شوروی از مرزهای شمالی وارد ایران شدند که 85 هزار تن در کسوت سرباز به عراق و فلسطین و سپس به میادین جنگی ایتالیا اعزام شدند و بقیه که عمدتا زنان و بچه ها و افراد غیر نظامی بودند در ایران ماندند. از حدود 30 هزار تن باقی مانده 13 هزار تن کودک بوده که در شهر های تهران- اصفهان- مشهد- اهواز و خرمشهر ساکن شدند

پذیرش و خوش رفتاری با این خیل آورگان از سوی ایرانیان در شرایطی که خود با سختی و قحطی ناشی از جنگ رو به رو بودند باعث شد خاطره بسیار خوبی در اذهان لهستانی ها ایجاد شود  و انها به دیده احترام به ایرانیان بنگرند.

 گفتنی است حدود 4000 لهستانی در قبرستان های دولاب و کلیمیان تهران، بندر انزلی ، اهواز، مشهد و خرمشهر به خاک سپرده شده اند.

ب) عدم شناسایی تقسیم لهستان:

 در سال 1795 در حالی که لهستان میان قدرتهای اروپایی تقسیم شده بود ایران و عثمانی این تقسیم را به رسمیت نشناختند.

 

ج) عهد نامه مودت:

امضای عهدنامه مودت بین دولتین ایران و لهستان در سال 1927صورت پذیرفت.

ذهنیت های مثبت تاریخی

 

نگاهی به روند گسترش دوره جدید گشایش روابط ایران و لهستان

معاون منطقه ای وقت وزارت خارجه لهستان، خانم کاسپرچیک که در حال حاضر معاون اقتصادی وزیر خارجه می باشد؛ طی نامه ای به همتای ایرانی خود تاکید نمود از زمانی که جناب آقای حسن روحانی در ماه آگوست 2013 مسئولیت ریاست جمهوری اسلامی ایران را به عهده گرفتند شاهد تغییر در بینش جهان خارجی توسط نخبگان نظام ایران و آغاز گفتگو و دیالوگ واقعی با جامعه بین‌المللی در رابطه با مسائلی که تا کنون مانع همکاری بوده، شده ایم. ایشان با اشاره به مذاکرات پسا برجام آن را  نماد و نشان این گشایش و آغاز نو در روابط بین المللی ایران با سایر کشورها خواند. خانم کاسپرچیک می افزاید لهستان به عنوان عضو مهم اتحادیه اروپا و کشوری که در جامعه دولت‌های دموکراتیک حضور فعال دارد نیز به این گرایش پیوسته و سفر وزیر امور خارجه لهستان به ایران که برای نخستین بار در 10 سال گذشته در اواخر فوریه و اوائل مارس 2014 صورت گرفت نیز این موضوع را گواهی می‌دهد.

معاون وزیر خارجه لهستان در راس یک هیات سیاسی- پارلمانی و اقتصادی مجموعا متشکل از یکصد تن از مقامات رسمی و بخش خصوصی با هواپیمای اختصاصی در اردیبهشت ماه 1394 به کشورمان سفر نمود. این بازدید در عمل به عنوان استقبال این کشور از فرآیند جاری مذاکرات پیش از برجام قابل تامل می باشد.

آقای پیخوچنسکی معاون نخست وزیر و وزیر اقتصاد وقت لهستان با اعلام برنامه به سوی ایران و گنجاندن این برنامه در همایش سالانه اقتصادی- سیاسی کرینسکا که با حضور نمایندگان بیش از 40 کشور اروپایی- آمریکایی و آسیایی برگزار شد، رسما برنامه به سوی ایران را اعلام نمود. در همین راستا هیات بلند پایه اقتصادی به سرپرستی نامبرده  و متشکل از یکصد و پنجاه بازرگان و فعال اقتصادی در اواخر مهرماه 94 از کشورمان بازدید نمودند. یکی از دستاوردهای مهم این سفر امضای موافقتنامه همکاری های اقتصادی فی مابین دو کشور بوده است.

در ادامه سفرهای رسمی مقامات لهستان به کشورمان، سفر رئیس مجلس سنای لهستان به کشورمان در آبامان 94 از جمله نشانه های استقبال لهستان از گسترش روابط دو کشور می باشد. رئیس مجلس سنا در این سفر علاوه ب دردار با همتای ایرانی با وزیر خارجه،و رئیس تشخیص مصلحت نظام دردارهای خوبی را انجام داد. ایشان در حال حاضر یکی از معاونین مجلس سنا پس از انتخابات اکتبر 2015 می باشد.

در بعد اقتصادی طی این مدت هیاتهای متنوع اقتصادی بین دو کشور در تردد بوده اند. بازدید وزبر صنعت، معدن و تجارت کشورمان از لهستان در مهر ماه 93 را می توان سرفصل تاره ارتباط شرکتها و موسسات خصوصی دو کشور ارزیابی کرد.

بازدید معاون وزیر فرهنگ لهستان به همراه مدیر کل منطقه ای وزارت خارجه این کشور در زمستان سال 93 برای شرکت در مراسم 540 سال روابط دیپلماتیک نیز در راستا علاقمندی طرفین برای گسترش همکاریها فرهنگی و سیاسی می باشد.

 بازدید مدیرکل راهبردی وزارت خارجه لهستان از کشورمان در فروردین 1394 و ملاقات با مشاور عالی وزیر خارجه کشورمان ، جناب آقای سجاد پور نیز از عزم طرف لهستانی برای گسترش روابط  با جمهوری اسلامی ایران خبر می دهد.

روابط فعلی دو کشور

 

·         از ژانویه تا اکتبر سال 2016 واردات لهستان از ایران 9/117 میلیون یورو 419 در صد افزایش؛

·          صادرات لهستان به کشورمان 32 میلیون یورو 5/80 در صد افزایش نسبت به مدت مشابه در سال 2015.

·         بنا به گفته اقای کوشچنسکی ، معاون وزیر توسعه و دارایی لهستان در بازدید از ایران در اسفند 95 ؛ در سال 2016 حجم مبادذلات بازرگانی ایران و لهستان 3 برابر افزایش یافته است. «منبع گزارش مرکز»

حجم مبادلات دو کشور

 

- امضای عهدنامه مودت بین دولتین ایران و لهستان1927(1306)

- موافقتنامه بازرگانی دو کشور - امضا شده در سال 1952(1331)

-موافقتنامه حمل و نقل جاده ای- امضا شده در دسامبر 1976(1355)

- موافقتنامه تشویق و حمایت از سرمایه گذاری متقابل - امضاء شده در سال 1998(1377)

- موافقتنامه شورای مشترک بازرگانی- امضاء شده بین روسای اتاق های دوکشوردر دیماه 1378

- موافقتنامه همکاری های زیست محیطی - امضاء شده در سال 2002(13819 در سفر وزیر محیط زیست لهستان به تهران

- موافقتانه حمل و نقل هوایی- امضائ شده در سال 1999(1378)

- موافقتنامه اجتناب از دریافت مالیات مضاعف - امضاء شده در سال 2004(1383) . لازم الاجرا در سال 2006(1385)

- یادداست تفاهم قرنطینه گیاهی که در پائیز94 به امضای سازمان قرنطینه گیاهی از کشورمان و طرف لهستانی رسیده است.

- موافقتنامه همکاری های اقتصادی فیمابن دو کشور در سال 2015(3 مهر 1394) در سفر آقای پیخوچنسکی معاون وقت نخست وزیر و وزیر اقتصاد لهستان به ایران 

-  امضای یادداشت تفاهم مشورتهای سیاسی وزارت خارجه دو کشور در سفر جناب آقای ظریف به لهستان – 9-10 خرداد 95

- موافقتنامه مبارزه با جرایم سازمان یافته در سفر جناب آقای رحمانی فضلی مورخ 4-7 خرداد 95 به لهستان

 

 

قراردادهای دو جانبه

 

آخرین(دهمین) کمیسیون مشترک در سال 1383 در ورشو برگزار شد. بر اساس موافقتنامه جامع همکاری های اقتصادی دو کشور که در مهر ماه 94 در تهران به امضاء رسیده قرار است یازدهمین کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی فیمابین در سال 2017 برگزار گردد.

آخرین کمیسیون مشترک

 

 

صادرات لهستان به کشورمان  و واردات از ایران در سال 2016 (به میلیون دلار آمریکا)

 

جمع مبادلات (میلیون دلار)

واردات

(میلیون دلار)

صادرات

(میلیون دلار)

شرح گروه کالا طبق تعرفه‌بندی

کد

کالا

96/234

41/145

55/89

جمع مبادلات کشور

9/5

71/4

19/1

دام و فراورده‌های دامپروری

1

69/19

37/19

32/0

محصولات نباتی

2

0

0

0

چربی و روغن حیوانی یا نباتی و محصولات تجزیه آن

3

85/12

52/0

32/12

محصولات غذائی آماده – نوشابه – الکل و سرکه – توتون

4

68/99

51/99

17/0

کانی‌ها و فراورده‌های آن

5

49/7

24/0

25/7

محصولات صنایع شیمیایی و صنایع وابسته

6

74/6

17/3

57/3

پلاستیک و محصولات پلاستیکی – کائوچو و محصولات کائوچویی

7

09/0

0

09/0

پوست و محصولات آن – محصولات چرم– ساک مسافرت و کیف و محفظه

8

9/0

0

9/0

چوب و محصولات چوبی –  محصولات چوب پنبه و کاه و اسپارتو – انواع زنبیل

9

84/0

09/0

76/0

تراشه چوب – تراشه سایر مواد حاوی الیاف سلولوزی – کاغذ و مقوا

10

13/3

51/0

62/2

پارچه و محصولات صنایع نساجی

11

01/0

0

01/0

کفش – کلاه – چتر – عصا – پر – گل مصنوعی

12

61/4

27/0

34/4

محصولات از سنگ، گچ، سیمان، نسوز،‌ میکا و امثال آن – سرامیک و شیشه

13

01/0

0

01/0

مروارید– سنگ قیمتی و نیمه‌قیمتی – زیورآلات از نوع بدلیات

14

54/17

41/14

14/3

فلزات پست و فلزآلات

15

73/38

79/0

93/37

تجهیزات و دستگاه‌های مکانیک و  برقی جهت ضبط و پخش صوت

16

91/7

75/1

16/6

انواع خودرو، هواپیما، شناور و تجهیزات مربوطه

17

31/4

05/0

26/4

وسایل و  لوازم بصری– انواع دوربین فیلم‌برداری- دستگاه‌های اندازه‌گیری، دستگاه‌های پزشکی - انواع ساعت و...

18

0

0

0

اسلحه و مهمات – لوازم و قطعات متعلقه

19

49/4

0

49/4

کالاهای متفرقه

20

0

0

0

آثار هنری– اشیاء کمیاب و عتیقجات

21

03/0

01/0

02/0

سایر کالاها

22

0

0

0

کالاهایی که تعرفه آن نامعلوم یا غلط است